2020. június 7., vasárnap

Zuhogás

Egyszer már jártam így, zuhogott ez a fránya eső, fekete esernyőm a kezemben, már nem a Kossuth Rádiót fogta, hanem az újra indult Szabad Európa Rádiót, ennek is súlyos jelzésértéke van; kedvelem az érthető, értelmes beszédet; a szél kifordítja kezemből az esernyőt, csurom vizes vagyok már, befolyásos cipőmbe ismét befolyik a víz. Cuppog benne a lábam. Hülye szó ez, de akkor is cuppog. Nincs elég bajunk, még ez az eső is kell? Világmegváltó gondolataim támadnak, ám a világ nem akarja megváltatni magát, Nyugat-balkáni anziksz ez, átgondolt gazemberség, zsebdiktátorok, talmi csillogás, sötét középkorra utaló technikák, a hűbéresek hűek, a szolgák csendesek. Még nincs inkvizíció, nem lobognak máglyák, nem égetnek könyveket. Ami késik, az nem múlik. Persze, kit érdekelnek az én világmegváltó gondolataim, ázott verébként ballagok haza, pocséknak látom a világot, pedig nem az. Tudom. Frissítenem kell az élethez a fordítóprogramomat. Nevetek. Ez jólesik. Jobban, mint az eső.
Otthon a fürdőszobába vezet első utam. Ledobálom magamról ruhámat, irány a kád, a zubogó forró víz. Már Örkény is megmondta, az ember melegségre vágyik. Én is.
Aztán megérkezel. Leülsz a kád szélére, fontos dolgokról beszélsz, az élet komoly, nem kegyelmez; de élhető, mondom én, ha élni akarja az ember. Ülsz a kád szélén, folyamatosan mondod a magadét, jó hallgatni, nézlek, te felöltözötten, én meztelenül, te felöltözötten is jobban nézel ki, mint én, a kád szélén gömbölyödik feneked, melleid kívánatosan emelkednek és süllyednek, miközben beszélsz, beszélsz, beszélsz, hevesen gesztikulálsz; basszus, az élet gyönyörű, ki a fenét érdeklik most a zsebdiktátorok?, nevetek, de te nem érted, az élet gyönyörű, mondom, nézel rám, próbálsz megfejteni abban a rögzült pillanatban. Nevetek, aztán behúzlak a kádba, engedem rád a meleg vizet, a ruhád testedhez tapad, minden kívánatosabb így, már te is nevetsz. Na, így járnak a pimaszkodók, mondom. Öltözz hozzám, súgom a füledbe, miközben ölellek. Majd később megváltjuk a világot!


Fotó: pinterest

4 megjegyzés:

Horák Andrea Kankalin írta...

A világmegváltó gondolatok nagyobb erőre kapnak némi elterelő hadmozdulat hatására; éles a kontraszt, és elengedhetetlenül szükséges a melegség. Az alapvető probléma ugyan nem oldódik meg, ám könnyebb megváltani a világot, ha nem egyedül tesszük.
Az esőnek sokféle üzenete, szimbolikus jelentése van; számomra tisztulás, újraindítás, hiszen minden eső után kisüt a nap, és - ha szerencsénk van - szivárvány jelenik meg felettünk. Az élet - minden ellentmondása mellett - valóban gyönyörű.
Nincs baj a fordítóprogramoddal; kiválóan működik. :)

Szeretettel: Kankalin

Márta Hatos - Vox_humana írta...

Szia Joc!
Amikor minden borús és szürke, bizony nagyszerű dolog, ha képes az ember felemelni a fejét, és nem csupán a szennyben cuppogó cipő(je) vonja magára a figyelmet. ... hiszen az élet gyönyörű! (Még a pimaszkodók is tudják ezt)
Nagyon tetszett ez a rövid kis prózád. "Öltözz hozzám, súgom a füledbe, miközben ölellek. Majd később megváltjuk a világot!" - a befejezés csúúúúcs :)
Vox

Egervári József írta...

Szia Kankalin!

A világmegváltás nem egyszerű tevékenység, egyedül nem is lehet művelni. Az eső szimbolikus, valóban, több szempontból is, elmossa a mocskot, utána pedig kiderül az ég, mert az élet valójában tényleg gyönyörű, csak jobban szeretünk nyűglődni, mint ahogyan régen mondta (már a mennyei íróasztalánál ücsörgő) barátom, „élvezzük a problémát”! Pedig felesleges!
Joc

Egervári József írta...

Szia Vox!

Örülök, hogy tetszett ez az írás, sok gondolat kergeti egymást benne, mert az élet is ilyen, minden összefügg, összekapcsolódik, vagy taszítja egymást. A vonzás persze sokkal jobb, pimaszságával és nevetésével egyetemben, és tényleg, olykor össze kell öltözni, úgy stílusos!

Joc