2021. szeptember 4., szombat

Együttérzés

– Tessék, gyerekek, itt a finom tea – tette a két fiú elé a forró bögréket Karainé, megsimogatta a fejüket, öt-öt háztartási kekszet is adott mindkettőnek; könnybe lábadt szemmel ült az ablak elé, a nyikorgó fotelbe, kortyolt egy nagyot a forró italból; begomolygott az ablakon a sötétség, magával ráncigálta a félelmet és a bizonytalanságot. Nem mert gyerekeire nézni.
– Anya, anya, ez nagyon meleg – sipítozott nevetve Dani, a kisebb fiú, aki épp betöltötte a negyedik évét, grimaszkodott, be nem állt a szája; Enikőről mesélt, óvodai csoporttársáról, akivel egész nap együtt játszottak, papás-mamást, Dani elment dolgozni, amikorra hazaért, Enikő főzött neki, meg sütött is, homokból készült a leves, a rántott hús, a tejszínes, lekváros sütemény; Karainé mozdulatlanul ült az ablak előtt, a kisfiú néha betömött a szájába egy kekszet, aztán folytatta az élménybeszámolót. Bátyja, Marci, aki a közeli általános iskola második osztályába járt, mosolyogva figyelte öccsét, amint egymás után rakosgatta szájába a háztartási kekszeket, óvatosan kortyolt egyet a teából.
– Elfogyott. Nincs több – tárta szét kezét a kisebb fiú, Marci két kekszet odatolt neki a sajátjából, mutatóujját szájára helyezte, Dani bohóckodva utánozta, tudta mit jelent ez a mozdulat, csöndben kell lenni, nem szabad elárulni – még anyának sem – a turpisságot.
Karainé lefürdette őket, három mesét is olvasott nekik, amikorra nagy nehezen ágyba tudta parancsolni a virgonc lurkókat. Elmúlt kilenc óra, férje még mindig nem ért haza, Debrecen messze van, rakodóként vállalt el egy fuvart, a közmunkás bér épp csak a számláikra elég, vagy arra sem, a férfi már két éve nem tud elhelyezkedni a szakmájában, gépésztechnikusra sehol sincs szükség, a kisváros kegyelemkenyerén söprögeti az utcákat, gyűjtögeti a lehullott faleveleket, alkalmi munkákat vállal, rakodás, ásás, ami jön, nem válogat.
Másnap a gyerekek nyolckor ébredtek, anyjuk teát főzött, elébük tett öt-öt darab kekszet.
– Anya, én nem kekszet kérek, hanem vajas kenyeret! És kakaót! Nem szeretem a kekszet! – nyivákolt Dani, megrázta hosszú, szőke, göndör fürtjeit.
– Edd meg, kicsikém, kérlek, nincs most más itthon, de megígérem, ha jól viselkedtek, miután apa hazajön, akkor elmehettek a boltba kenyérért.
– De én most akarok vajas kenyeret – hisztizett a fiú, könnyes szemmel nézett testvérére, aki mosolyogva szája elé emelte ujját, két kekszet odatolt öccse elé.
Karai Dénes délben ért haza, a két fiú szaladt elé, felkapta őket, ölelték a nyakát, arcát beborították puszival, aztán letette őket, megölelte feleségét, a szatyrot a konyhaasztalra tette.
– Hoztam egy kiló disznóhúst, Kelemen néni adott hagymát és krumplit, félzsáknyit, elég lesz egy hétre, vagy kettőre is, és nézd, kaptam háromezer-ötszáz forintot a tegnapi napomért – mondta mosolyogva –, majd megleszünk valahogy, csak legyen mindig munka.
A két fiú egymás kezét fogva ment a járdán, Marci vitte a nejlonszatyorban a friss kilós kenyeret; Daninak ismét be nem állt a szája, a maga módján kommentálta az eseményeket, megjegyzéseket tett a csúnya nénire, akinek ezüstből van a haja, a kövér bácsira, akinek olyan nagy a hasa, hogy a kabátját sem tudja begombolni, és apró részletességgel vázolta, mennyire finom lesz az ebéd, melyet ő az utolsó falatig meg fog enni, mert már nagyon éhes.
A kisváros életre kelt, hét ágra sütött a nap, az utcán nyüzsögtek az emberek, a boltokban megélénkült a forgalom, mindenki rácsodálkozott a nagyon enyhe novemberi időjárásra, senki sem akart otthon maradni, a város főterén az éttermek elé kipakolták az asztalokat, székeket, sokan ücsörögtek ott, ebédeltek, beszélgettek, nevetgéltek, mintha egy pillanatra átfutott volna a nyugalom az öreg házak között.
A járda mellett, az egyik asztalnál Benedek atya, a fiatal katolikus pap, Szobrai Levente, a helyi újság szerkesztője és Kannabás Áron, alpolgármester ebédelt, hirtelen bekanyarodott az étterem elé egy Audi Q5-ös terepjáró, gyönyörű, fekete, még annyira új, hogy szinte érezni lehetett rajta a szalon szagát. A három férfi mosolyogva integetett a járműből kipattanó fiatalembernek, aki nem volt más, mint Garas Olivér, a helyi bank vezetője. Leült az asztalhoz, rendelt magának ebédet.
– Ha jók lesztek, elviszlek benneteket egy körre, csodálatos autó – mondta nevetve a többieknek.
– Biztosan megdolgoztál érte – heccelte az alpolgármester.
– Persze, sokáig tartott, amikorra hajlandóak voltatok áthozni hozzám a város számláját.
– Úgy látom, eredményes volt az üzlet – mutatott az autóra a pap.
Nevettek, Szobrai Levente, a szerkesztő, egyenként dobálta a tányérján maradt húsdarabokat a szék lábához „pórázolt” kutyájának, aki hálásan nézett gazdájára a finom falatokért.
Dani megmakacsolta magát, kezét is kirántotta testvére kezéből, megbűvölten nézte a székhez kötött kutyát. A szerkesztő kivett a tányérból egy újabb húsdarabot, lehajította, pontosan a kutya fejére, ahonnan némi pattogás, forgás, gurulás után megállt a kisfiú lába előtt, aki megmerevedve nézte a falatnyi húst. A kutya morgott, a póráz nem engedte, nem érte el a neki szánt ételt; Dani hirtelen lehajolt, felkapta és azonnal a szájába tömte.
A bankvezér elkerekedett szemekkel figyelte a jelenetet, gyorsan vágott egy darabot a tányérját beborító rántott húsból, odahajította a fiú lába elé, aki villámgyorsan lehajolt, bekapta, mohón rágta.
– Garas fiam, nem szégyelled magad, úgy etetsz egy gyereket, mint egy kutyát? Elé szórod az ételt?
– Jaj, tanárnő, nem, nem, csak olyan mulatságos volt, hogy a kutya morgott, mert a póráz miatt nem érte el az ételt, bár még mulatságosabb lett volna, ha a fiú is morog hozzá.
– Mulatságosabb?
– Tanárnő, most beír az ellenőrzőmbe?
– Nem, én már biztosan nem, de, remélem, lesz olyan, aki megteszi, ha más nem is, a Jóisten mindenképpen. Hencegsz az új autóddal, de azt nem tudod, egy gyerekkel hogyan kell bánni?
– Tanárnő, ugyan már, nem történt semmi tragédia – csóválta meg fejét az alpolgármester –, más világ van már, semmi baja sem lett ennek a koszos kölyöknek.
– Más világ, azt látom – felelte az idős hölgy, odalépett az asztalhoz, megfogta az alpolgármester tányérját, ölébe borította a félig elfogyasztott ételt –, akkor jó étvágyat kívánok.
Megfogta a gyerekek kezét, elindult velük.
– Kicsikéim, éhesek vagytok?
– Igen, nagyon – nézett fel rá Dani csillogó szemekkel.
Leültek az egyik asztalhoz, bemutatkoztak egymásnak, a tanárnő a fiatal pincérnőtől rendelt két pizzát; legyen rajta nagyon sok kolbász, sonka és sajt, kérte kedvesen. A két fiú némán falta egyik szeletet a másik után, őszibaracklét is kaptak mellé. Az idős tanárnő mosolyogva figyelte őket, elszorult a szíve a fájdalomtól, azt sem tudta, kik ők. Saját gyereke jutott eszébe, aki Londonban élt már négy éve. Más világ van, tényleg más világ. Csak a fele pizzát tudták megenni, a maradékot becsomagoltatta. Dani megkérdezte, hogy a maradékot hazavihetik-e a szüleiknek. Persze, persze, válaszolta; nem vesz most könyvet, majd jövő hónapban, akkor is jó lesz, a tízezrest Marci kezébe nyomta, lelkére kötötte, vigyázzon rá, el ne veszítse, mert ezt édesanyjának küldi.
– Atyám, miről prédikálsz vasárnap a templomban? – kérdezte Szobrai szerkesztő a paptól
– Az együttérzésről. Hamarosan itt a karácsony, adományokat kellene gyűjtenem a szegény embereknek
– Na, hagyjatok engem a karácsonnyal, el sem bírom viselni – fakadt ki Garas Olivér bankvezér –, már évek óta elmenekülök Ausztriába, az Alpokba, ki nem állom, ahogy tülekednek az emberek az üzletekben, mintha mindent ingyen adnának.
– Hát, ilyenek ezek, tényleg, minden kell nekik – bólogatott az alpolgármester.
– Ilyenek. Minden kell nekik, mintha ingyen adnák – bólintott a pap, és ő is dobott a tányérjából egy falat húst a kutyának.



Fotó: Pinterest


3 megjegyzés:

Márta Hatos - Vox_humana írta...

Együttérzés? Ma már ritkán lehet ezzel a tulajdonsággal találkozni.
... pedig ma is vannak Danihoz hasonló gyerekek, családok.
Szeretettel olvastalak,
Vox

Márta Hatos - Vox_humana írta...

... persze az írásod is "mai", de félek, holnap sem lesz másként. Mindig lesznek éhező gyerekek, és az érzéketlen felnőttek is egyre szaporodnak.

Egervári József írta...

Vox, köszönöm. Egyetértek veled, ma is tragikus a helyzet, nagyon sok gyerek éhezik, egyelőre nincs komoly szándék arra a hatalom részéről, hogy ez az állapot megváltozzon, megszűnjön. Adakozásból nem lehet működtetni egy országot.
Barátsággal!
Joc