2021. április 25., vasárnap

Kér egy hideg sört?

Kucserák Gerzson, a tízemeletes ház közös képviselője csípőre tett kézzel állt a földszint előterében, mellette két megtermett férfi toporgott, Kancsal Jóska, a hatodikról, bútorszállító és hivatalos futballszurkoló, jobbján Gender Elek, a nyolcadikról, munkanélküli filozófus és kártyajátékos. Kucserák magabiztosan utasítgatta a lakókat; a padokat vigyék Gizike kocsmája elé, a reklámtáblákat a épület oldalára kell erősíteni, nem, nem a kocsmával, hanem az iskolával szemben, a kínai és az orosz polgártársakat hagyják békén, nekik más a feladatuk.
– Kucserák úr, miért nincs magukon maszk? – kérdezte Feleki doktor a harmadikról.
– Doktor úr, üdvözlöm! – nyújtotta kezét nyájasan a közös képviselő, Feleki nem fogott vele kezet. – Szabadság van, dokikám, szabadság, végre nem vagyunk bezárva, legyőztük a vírust.
– Honnan veszi maga ezt a marhaságot? – förmedt rá az orvos. – A kilencedikről most vitték el Domai nénit a halottszállítók. Legyűrte a vírus. A családtagjai pedig itt szaladoznak. Maszk nélkül.
– De ők már oltakoztak, doktor úr.
– Az semmit se jelent.
– Dehogynem. Igazolványuk is van már. Igazoltan egészségesek.
– Maga azt sem tudja, hogy mit beszél. Megbolondult maga? És mi ez a sürgölődés itt?
– Úgy döntöttem, hogy a ház felújítási alapjából új sörpadokat vásárolunk Gizike kocsmája elé. Megérdemlik az emberek, hogy fellégezzenek, fellélegezve, szabadon ihassák a sört, elbeszélgessenek kicsit a világ dolgairól.
– Maga nem normális! A felújítási alapból?
– Persze, abból, és a játszóteret is átalakítjuk focipályává, már megszerveztem a bajnokságot az emeletek között. Nemzetközi lesz.
– Nemzetközi?
– Igen, dokikám, az első emeleten már kínaiak laknak, a másodikon oroszok. Azt mondták, ők is szeretik a focit.
– Mit keresnek ők itt?
– Az oroszok befektetnek a házba, még dolgozunk a részleteken, a kínaiak felújítják az egész emeletet, ha kifizetjük nekik a költségeket, aztán az övéké lesz az összes lakás. Még nem teljesen tisztult le, hogy nekünk miből lesz a haszon, de jó üzletnek tűnik.
– Maga tényleg nem normális, járványhelyzet van. A teljes hetedik emelet karanténban kellene, hogy legyen, közben itt flangálnak, a maga hülye sörpadjait hordozgatják.
– Nem hülye sörpadok azok, az orosz elvtársak rekvirálták, a kínai elvtársak meghitelezték nekünk, két év alatt kifizethetjük valamennyit.
– Mennyi sörpadot rendelt?
– Tízezret.
– Tízezret? Mi a fenének annyi sörpad?
– Bérbe fogjuk adni a szomszéd lakótömböknek, hiszen mindenki vágyik már a közösségi életre. Legyűrtük a vírust!
– Honnan veszi ezt a marhaságot?
– Hallottam a tévében. És kinyitottak a kocsmák is. Ja, és az iskolák is.
– Maga érti, hogy mi folyik itt?
– Én, kérem szépen, teljesen jól értem. Mi vagyunk a legjobbak, mert mi már győztünk.
– Biztos ebben?
– Teljesen biztos, Kötéssi Rozival, a kocsmárossal megegyeztem, hogy hétvégén féláron adja a sört minden lakónak, akinek van oltási igazolványa. Egész évben nem kell közös költséget és bérleti díjat fizetni neki a kocsma után.
– Jóember, maga tényleg nem normális!
– Doktor úr, ne legyen ideges! Mindent az emberekért teszek! Kér egy hideg sört?


Fotó: 24.hu


Nincsenek megjegyzések: