2021. február 18., csütörtök

Jön a tavasz

Hajnali kettő van, rásandítasz a csörgőóra fluoreszkáló mutatóira, aztán átfordulsz a másik oldaladra, igyekszel ismét elaludni; ezek a kurva kölykök, még mindig nem értek haza, hiába dumálsz nekik, veszélyes a világ, kivan a fél seggük a miniszoknyából, dekoltázsukba egy söröskorsó is beférne, szülői tekintélyed romokban, sértve érzed magad, na, majd holnap megmondod nekik a magadét.
Ezek a kurva kölykök, semmi sem elég nekik, semmi sem elég jó nekik, mindig lázadoznak, bezzeg te tudod, mi a tuti, nem kell fejjel a falnak menni, te már tudod, mitől döglik a légy, öreg vagy és tapasztalt, naponta nézed a híradót, szimpátia alapján rangsorolod a hírolvasókat, mindig arra a csatornára kapcsolsz, ahol azt hallod, amit szeretnél. Tájékozottnak kell lenni, mondod, de ezek a kurva kölykök soha nem néznek híradót, csak a neten lógnak, úgy sejted, százszor többet tudnak tőled matematikából, fizikából, biológiából, irodalomból, történelemből, de mindig megállapítod, ott van még a tojáshéj a seggükön, és amíg a te asztalodnál ülnek, a te kenyeredet eszik, vegyék tudomásul, neked van igazad. Mert neked van igazad, te már öreg vagy, régi, a múlt évszázadból, a múlt évezredből való, és amikor baráti társaságban, fröccsözés közben ontjátok a sok okosságot, kicsit büdös cigányoztok, szemét zsidóztok, mocskos kommunistáztok, rohadt fasisztáztok, idióta liberálisoztok, úgy érzitek, teljesen értitek a világ folyását, nincs szükség semmiféle elemzésre, bele- és átgondolásra, átfogó bel- és külpolitikai ismeretekre, ti zsigerből megmondjátok, milyen is a világ.
Persze, zokon esik, amikor fiad vitába száll veled, no, apa, akkor mondd meg, mit is kellene tenni, te pedig elvörösödve, szinte kiabálva hadarod, nem kell fejjel menni a falnak, túl kell élni, erodálódig majd a rendszer (az előzőnél is sikerült negyvenöt év alatt), utána jobb világ jön, ez biztos; fiad pofátlanul kiröhög, élni kellene már, normálisan, méltósággal, jól, harcosan és gondolkodva, harcosan gondolkodva, feleli halkan, nem mindig túlélni csak s örökké gyáván kussolni.
Az agyvérzés kerülget, imádod és félted ezeket a kurva kölyköket, nem te vagy a hibás, egyedül te nem tudsz tenni semmit, nem vagy te forradalmár, így alakult, mentegeted magad, mi a francot tehettél volna?, muszáj volt dolgozni, eltartani, taníttatni a gyerekeket, nem is igazán tudod, mit szeretnél, lányod vizsgáztatni akar, szemtelen kis fruska, egyetemista, azt hiszi, neki mindent lehet; apa, mondd meg, mi a szabadság, mi a demokrácia, mi a jogállamiság, mit tettél te ezekért?
Fuldokolsz az idegességtől, ezek a kurva kölykök azt hiszik, meg lehet váltani a világot, rajtad kérnek számon mindent, pedig te aztán ártatlan vagy, teljesen, soha nem helyezkedtél, soha nem nyaltad senkinek a seggét, persze kimondhatnád azt is, ha lenne hozzá bátorságod, nem is lett belőled senki, nem gazdagodtál meg, nem jártad be a fél világot, nem lett Mercedesed, nyaralód, hajód, repülőd, szigeted, toronyórád, láncostól.
Ezek a kurva kölykök nagyon ismerik a jogaikat, na, de a kötelességeik, az bizony smafu, nem tetszik nekik a rendszer, azt hiszik, bármin is változtathatnak, hát, nem, nem olyan egyszerű az; neked sem tetszett a rendszer, se a régi, se az új, de az ember tisztában kell legyen lehetőségeivel, te pedig tisztában vagy, mert már öreg vagy, és tapasztalt, és borzasztó dühös.
A televíziót nézitek, bemondják, hogy a miskolci gimnázium diákjai felállva tapsolják meg a tanterembe belépő pedagógusaikat, akik most már nagyon határozottan küzdenek az oktatás esztelen átalakítása, a diákok, pedagógusok, szülők semmibevétele ellen, rád néz fiad, látod, ők már tudják, mi a demokrácia, mondja, és nyilván nem a hittanórán tanulták meg; te nem szólsz semmit, ülsz kényelmes foteledben, szeretnél mondani valamit, ám nem jut eszedbe semmi elfogadható, ezek a kurva kölykök, úgy tűnik, jobban értik a világot, mint te, kihúzod magad, büszkeség tölt el, okos gyerekek, nagyon szereted őket, kinézel az ablakon, hétágra süt a nap, szinte már érzed a tavasz illatát, az élet magára talál, legyűri a hideg, komor telet; mert mindig így történik, legyen bárhogyan is, és te is tudod, nem tetszik a rendszer, ismét nem tetszik, lélekben már te is felállsz és tapsolsz a bátor pedagógusoknak, mert lassan, nagyon lassan ráébredsz, jön a tavasz. Elkerülhetetlenül. Elindulsz a boltba, fiad megállapítja, jól áll neked is a kockás ing és piros-fehér csíkos sál. Összenevettek. Van remény.

2016


2 megjegyzés:

Királdi-Kovács István írta...

Mindig fején találod a szöget, ahogy mondani szokás és gyakran írsz szinte örök érvényű dolgokat. Annak idején mi is jobban tudtuk, mertünk lázadni is valamilyen szinten, de mára öregebbek lettünk, talán bölcsebbek is. Jobb ha rájuk hagyjuk a harcot, de úgy, hogy érezzék a támogatást. Jó volt újra olvasni! Gratulálok József!

Egervári József írta...

Köszönöm István!

Ma is kellene lázadnunk, ha már így elcsesztük a dolgokat!