2021. május 19., szerda

Hiányzik

Az egyik pillanatban finomságokban úszom, gyönyörűségek édes ízét és illatát érzem, aztán a következő pillanatban már düh és acsarkodás szele csap meg, összeszűkült tekintetek, értetlenség és megértetlenség, mintha életre, halálra menne a küzdelem valami megfoghatatlanért, fele királyságért, fele királylányért, felemás, kétes dicsőségért.
Persze, már ismét megismernek az utcán, akik eddig átmentek a másik oldalra, akiknek hirtelen sietős lett a séta, a kirakatnézés, az elbujdoklás, a szégyenkezés önmaguk gyávasága miatt. De nem kárhoztatok senkit, valóban felesleges is lenne beöltözni Don Quijote jelmezébe, amikor III. Richárd szelleme telepszik az utcákra, belengi az otthonokat, félelem szagú hallgatásba vonja a bátortalan mosolyokat is, visszafogottá szégyeníti az érintést, a kézfogást, az ölelést.
Orwell vigyorogna, ha lenne hozzá kedve, és meggyőződésem, csakis időutazó lehetett, ha ily tökéletességgel képes volt ábrázolni az emberi lélek és szellem gyöngeségeit, megalkuvását és szolgaiságát, másik oldalán a végletes agresszivitását. Az okosok persze azt mondják, a történelem mindig ismétli önmagát, mi meg semmiből sem tanulunk, semmitől sem válunk jobbá. Ebben én kételkedem, lopva kinyitom a szekrényt, kicsomagolom a Don Quijote jelmezt, még a pajzsot, kardot és a dárdát is, és megtanulok ismét mosolyogni, sőt, hangosan nevetni. Azon egyszerű okból kifolyólag, hogy hiányzik.


Fotó: pinterest


4 megjegyzés:

Márta Hatos - Vox_humana írta...

Szia Joc!
Elmegyönyörködtető írásod megér egy mosolyt. :)
Vox

Egervári József írta...

Szia Vox!
Az elmegyönyörködtetés nehéz műfaj, így azt gondolom, lassan már semmi sem ér egy mosolynál többet.
Joc

Királdi-Kovács István írta...

Igen megér egy mosolyt, azonban az én mosolyom kicsit fanyar, azon egyszerű oknálfogva, hogy pont a búsképű Don Quijote jelmeze szükséges a mosolyhoz. Egy jóízű, felhőtlen mosoly, kacagás pedig főleg nem jön spontán, szívből! De az írás ismét remek!

Egervári József írta...

Köszönöm István!
Egyyetértek, a felhőtlenség jobb lenne, de mostanában mindig esik az eső!